Så bra är din skola.

Här kan du få koll på kvaliteten i Sveriges skolor.

– Innan man väljer skola borde man titta på våra rapporter, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen, med adress till elever och föräldrar.

Bristande rutiner och dålig uppföljning av studieresultat. Du kan kolla upp hur bra just din eller barnens skola är genom Skolinspektionens granskningar.

– Vi tittar bland annat på vilka kunskapsresultat skolan når, hur skolorna arbetar utifrån det regelverk som finns, hur de kontrollerar studieresultaten och gör uppföljningar av eleverna i olika ämnen. En annan viktig del är att granska skolornas planer mot mobbning och kränkningar, säger Ann-Marie Begler.

Kvaliteten på svenska skolor har varit omdebatterad i flera år, hur upplever Skolinspektionen att läget är?

– Generellt är många skolor mycket välfungerande. Men vi ser tyvärr också att man ofta brister i uppföljning av kunskapsresultat. Det kan göra att man inte ger eleverna rätt stöd och hjälp. Många skolmiljöer upplevs också som otrygga av eleverna. Ett annat problem är att rektorerna arbetar för mycket med administration istället för att leda lärarna, säger Ann-Marie Begler. Och vi vet att rektorns ledning i skolan är en framgångsfaktor.

Efter en granskning från Skolinspektionen får skolorna en lista på eventuella brister som måste rättas till – och skolan ska upprätta en åtgärdsplan. Rapporterna finns på Skolinspektionens hemsida.

“Har rätt att veta hur skolan är”

Skolinspektionen kommer också genom skolan att skicka ut informationsbrev med de viktigaste resultaten till föräldrar.

– Ju mer som är offentligt, desto bättre. Både elever och föräldrar har rätt att veta hur situationen ser ut på skolan. Och det kan hjälpa dem att genom sitt engagemang påverka skolan och barnens utbildning i rätt riktning, säger Ann-Marie Begler

Vad har ni fått för reaktioner från elever och föräldrar?

– Vi har gjort försök med föräldrabrev i ett län. I en mindre studie har vi frågat föräldrarna och de har varit nöjda.

För den som vill få en snabb överblick över vad Skolinspektionen granskar finns ett snabbtest som föräldrar och elever kan använda. Det är ett urval av de punkter Skolinspektionen använder. Hela testet hittar du här.

– Frågorna där ger en bra bild av hur det ser ut på skolan. Titta extra på betygen, prata med rektor och lärare, kontrollera också arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Trygghet är ju en förutsättning för god inlärning. Och glöm inte att läsa våra rapporter, säger Ann-Marie Begler.



Hela denna artikel är en annons från Skolinspektionen

Fakta: Skolinspektionen, vars verksamhet tidigare ingick i Skolverket, har funnits sedan oktober 2008. Förutom att granska kvaliteten i Sveriges skolor – från förskola till vuxenutbildning – tar man emot anmälningar som gäller enskilda elever samt prövar tillstånd för friskolor.

 Läs mer om Skolinspektionen på www.skolinspektionen.se.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0