Debattartikel: "Vuxna blundar för mobbning".

Debattartikel av Lars Arrhenius, Barn- och elevombud Skolinspektionen. Publicerad i Enköpings-Posten och Säffle Tidning den 20 november 2009.

Läs mer

Du är så jävla ful – en bok om barns utsatthet i skolan >>

Tänk dig att varje dag gå till skolan rädd för att bli slagen, hotad eller inte ha någon att vara med. Tänk dig att ingen vuxen ser eller bryr sig om vad du utsätts för. Det är vardag för tusentals elever. För att få stopp på mobbningen måste vi synliggöra de utsatta barnen. Det skriver barn- och elevombudet Lars Arrhenius med anledning av att Barnkonventionen fyller 20 år.

Varje år anmäler omkring 500 barn och elever till mig och Skolinspektionen att de utsatts för kränkningar i skolan, men att skolan inte gjort tillräckligt för att få stopp på kränkningarna. Många känner sådan ångest och otrygghet att de är rädda för att gå till skolan. Ibland vittnar barnen om att de inte längre vill leva.

Låt mig ge några exempel:

Olle har varit mobbad nästan hela sin skoltid. Därför går han sällan till skolan, och under perioder får han hemundervisning. När han är i skolan har han nästan aldrig någon att leka med. Ibland vill ingen sitta bredvid honom och när han säger något får han kommentarer som: ”vart kom det där ljudet ifrån?”.

Megafetto! Glasögonorm”! Öknamnen är många och Martin är ofta för sig själv. Nästan varje dag får han höra kommentarer som; Du är så jävla ful och fet! Till slut tar Martin sitt liv. Då har han varit mobbad under nästan hela sin skoltid.

De här barnens berättelser ingår i en bok om barns utsatthet som vi ger ut – Du är så jävla ful – en bok om barns utsatthet i skolan. Den har vi tagit fram för att synliggöra det lidande som tusentals elever upplever varje dag. I dag fyller Barnkonventionen 20 år. Det ger oss ytterligare en anledning att sätt fokus på frågan. För Sverige har förbundit sig att leva upp till Barnkonventionen. Det innebär att vi måste se till att alla barn har lika värde och lika rättigheter. Barnkonventionen handlar om att alla barn har rätt till ett liv utan psykiskt och fysiskt våld. Den handlar om barns rätt till utbildning och att ordningen i skolan upprätthålls, utan att barnens värdighet kränks. Den handlar följaktligen om en skola fri från kränkningar där vuxna tar sitt ansvar och är lyhörda för barnens reaktioner.

Tyvärr har vi en lång väg kvar dit. Men det betyder inte att det inte går.

Vi måste våga se de här barnens utsatthet. Vi måste tro på det de har att berätta. Det handlar i grunden om ett civilkurage hos oss vuxna, att vi tydligt vågar ta ställning för de utsatta barnen. Annars kommer våra barn fortsätta gå till skolan rädda för att bli slagna, hotade och utfrysta.

Lars Arrhenius, Barn- och elevombud vid Skolinspektionen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0